This Week's Best Beach House

Symphony of Modernism


Water Mill – Burnett Creek

August 22, 2016

Lets think of the Hamptons as an oasis for architectural experimentation: a laboratory of sorts, where a single vernacular has never been-and will never be-the norm. It’s a phenomenon that is well suited to the territory…a place that has always attracted the well-heeled from Wall Street and Hollywood, who happily experiment with anything, at any cost. Their willingness to push the envelope in order to make an expressive personal statement means that the rest of us are witness to a spectacular, jaw-dropping showcase of traditional and modern architectural design. This is unique to East End culture. It speaks to the essence of our lifestyle.

Regardless of architectural style, when a good result is spotted it can be assumed that there was a successful collaboration behind it. That is, a design team that worked together to produce a flawless result. In a perfect scenario, each team member knows what the other is doing. They work with deference and respect. They enter and exit at different stages. They agree and disagree. In the end, when the collaboration is complete, the team has composed a symphony of structure, color, texture, pattern and technology.

In 2006, the architect William T. Georgis and visual artist/designer Paula Hayes teamed-up to design and build one such symphony on Burnett Creek in Water Mill – a 4,000 square foot, four-bedroom, four bath modern beach house set handsomely among soft-toned, elegant gardens.

The main house is a simple, yet sleek, rectangular structure with two levels. The first has soaring, double height ceilings and a playful, metal cone-shaped fireplace that reaches to the ceiling. A generous, open dining area sits at the opposite end of the room. This entire living space is showered in natural sunlight with views-and access-to the 50×15 pool and inlet through a full wall of double width sliding glass doors. The first level floor plan also includes a large, separate chef’s kitchen with state-of-the-art appliances and a stunning stainless countertop, guest bedroom and laundry room. The master bedroom and two guest bedrooms are on the second level, all with water views.

Hayes’ garden plan was inspired by the natural landscape surrounding the inlet and the soothing, linear architectural geometry of Gerogis’ house plan. She designed the gardens to embrace both the main house and the property’s separate guest house using soft edges and an amalgam of plants to bring proportion, texture and a soft color palette throughout the summer season. Notably, she designed the landscape to include a sufficient amount of evergreens to ensure year round greenery and a maximum amount of privacy throughout the year.

Georgis and Hayes did, indeed, collaborate successfully. 66 Cobb Lane is an inspiring accomplishment and will endure as an architectural masterwork within the modernist realm.

To know more about this beach house, please contact Christopher Covert at Saunders. Offered at  $9,695,000.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •